2013. november 11., hétfő

A dohányzás káros hatásai

A dohányzás káros a tüdőre, a szívre és a szexuális életre is sokszor. A cigarettával nem csak a saját egészségedet kárósítod, hanem a környezetedben élőéket is. A dohányzás több mint húszféle betegséget hordoz magával, nagyon sok halál oka a DOHÁNYZÁS!!




Okok, hogy miért szokj le a dohányzásról.. :


Bőrrákot okoz:

Felirat hozzáadása
A valaha dohányosok csoportjában nagyobb volt a squamosus sejtes bőrrák kockázata, a bazálsejtesé nem. Dózisfüggő görbe szerint találták nagyobbnak a squamosus sejtes bőrrák kockázatát a naponta elszívott több cigarettával és a nagyobb csomag-évvel arányosan. Nem szerint elemezve az eredményeket nagyobbnak találták a squamosus sejtes carcinoma kockázatát a nők, mint a férfiak esetében (relatív kockázat 3,00 a nők és 1,97 a férfiak esetében). Nem tudjuk még, hogy a dohányzás abbahagyásával csökken-e a nem melanomás bőrrák kockázata.

Szemölcsök:

Sokan úgy tartják, hogy a dohányzó emberek hajlamosabbak a vírusfertőzésekre mint az átlag emberek.
A szexuális partnerek számától függően a dohányos nők négyszer nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a nemdohányzók.
Forrás: www.kamaszpanasz.hu


Testsúly gyarapodása:

A dohányzók sokszor az étkezés helyett rágyújtanak. Ezért nagy részben étvágytalanságot okoz. A leszokóban lévő emberek több mint 10-20 kg-ot szednek fel, mivel ahelyett, hogy rágyújtanának sokkal többet esznek. Ezzel próbálják a cigiről terelni a figyelmüket.


Szem és Látászavarok:

A szürke hályog kialakulásának a veszélye 2-3-szor nő a dohányzók körében!
A dohányzás hozzájárul a rettegett marcula degeneráció romlásához is, ez súlyos látásvesztéssel jár! 

Agy:

A dohányzás jelentős mértékben hozzájárul az agyi érkatasztrófák kialakulásához, 65 éves kor alatt mintegy 40%-ban az összes stroke-ot tekintve. Jó hírnek számít viszont, hogy a dohányzás abbahagyása után 10-15 évvel  a stroke kockázata ugyanolyan kockázat lesz mint a nemdohányzók esetében.  

A dohányzás a TÜDŐT károsítja legfőképp! :

Növeli a légúti fertőzések veszélyét, valamint az újabb COPD névvel említett krónikus, elzárásos légúti betegségek veszélyét. Lényegesen növeli a tüdőrák kialakulásának veszélyét. A COPD lényegében a rendszeres dohányzás következménye. A légutakban krónikus hörgőhurut alakul ki, és tüdőtágulat.  A betegség előrehaladott romló tendenciát mutat. A COPD-s betegek szinte mindig köhögnek és a visszafordíthatatlan tüdőkárosodás miatt légzési problémái is vannak. A tüdőrák a legismertebb ráktípus ami a dohányzással összefügg. Mintegy 80%-ban azonosítható a betegeknél ez a ráktípus




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése